dijous, 14 de maig de 2015

Miquel Martí i PolMiquel Martí i Pol (Roda de Ter, Osona, 19 de març de 1929 – Vic, 11 de  novembre de 2003), fou un poeta, escriptor i traductor català, un dels més populars del segle XX. És l'autor d'un dels llibres poètics més venuts de la literatura catalana, Estimada Marta (1978).

Els seus poemes parlen de la vida interior, de la lluita contra un sistema que considera injust i de la batalla contra la malaltia que l'acompanyaria durant més de trenta anys, l'esclerosi múltiple.
Miquel Martí i Pol va ser un autor prolífic. S'han publicat al llibre de butxaca Poesia completa (2008) tots els seus llibres, però de manera exhaustiva es pot comptar amb els quatre volums de l'Obra poètica que ha publicat Edicions 62 a Clàssics catalans del segle XX (1989 – 2004), on s'inclouen, a més a més, apèndixs, llibres de bibliòfil i altres poemes no recollits en llibre.
El 1954 va publicar el seu primer llibre de poesia i guanyà el Premi Óssa Menor amb Paraules al vent. L'any 1977 rebé el Premi Lletra d'Or per la seva obra El llarg viatge, i al llarg de la seva carrera va rebre tres vegades el Premi de la Crítica de poesia catalana l'any 1979 per Estimada Marta, el 1991 per Suite de Parlavà i el 1994 per Un hivern plàcid.
En les últimes dècades del segle XX, la seva obra va esdevenir popular entre el públic en general. Al moment de la seva mort, Martí i Pol era el poeta viu en llengua catalana més llegit i més conegut.
També va destacar com a traductor al català d'Antoine de Saint-Exupéry (Ciutadella, en col·laboració amb Jordi Sarsanedas, 1965), Georges Arnaud (El salari de la por, 1968), Simone de Beauvoir (La mesura de l'home, 1969), Claude Lévi-Strauss (Tristos tròpics, 1969, El pensament salvatge, 1971), i d'obres de Guillaume Apollinaire, Gustave Flaubert, Émile Zola, Jean Racine, Joris-Karl Huysmans i Roland Barthes, entre d'altres.


Obres seves disponibles a biblioteques de l'Hospitalet:
Però, a més a més dels seus poemes, també podeu trobar la seva autobiografia així com biografies diverses escrites per d'altris i epistolaris amb la correspondència que va mantenir amb d'altres persones cèlebres.
Com a curiositat, teniu la novel·la Dedica'm un poema encara que sigui teu, de Maria Carme Roca, on surt ell com a personatge.

De tota manera, per una major informació de l'autor i comprensió de la seva obra, suggerim acudir a la seva pàgina web, molt completa i activa a dia d'avui, que inclou informació actualitzada al voltant d'activitats relacionades amb la seva memòria.  També inclou notícies poètiques en general i multitud de recursos audiovisuals sobre la figura del poeta. 


És important també la relació que Martí i Pol va mantenir amb el món de la cançó, ja que molts cantants van optar per musicar les seves lletres.  El més conegut fou Lluís Llach.  Han estat molts els cantants que han musicat alguns dels seus poemes.  El 1993 inicià una fructífera col·laboració amb Lluís Llach, amb el qual publicà el disc Un pont de mar blava, amb textos de Martí i Pol i música de Llach. Posteriorment tornà a col·laborar amb ell a Rar (1994), Porrera-Món (1995) i Temps de revoltes (2000).

"Feia anys que Miquel Martí i Pol i Lluís Llach parlaven de deixar constància en un llibre de la seva col·laboració artística. "Com que en Miquel tenia dificultats per parlar i li costava molt moure's, la seva correspondència era molt a través dels faxos, tot i que anàvem molt a Porrera o Parlavà, on passaven dies treballant", explica la vídua de l'escriptor, Montserrat Sans. La comunicació no era fàcil: el músic escrivia a Parlavà, ho enviava des de la llibreria de Torroella de Montgrí i ho rebien a la de Roda de Ter, on s'atansava la dona del poeta; ell li contestava amb l'Olivetti, i torna a començar. Així, un dia rere l'altre. Miquel Martí i Pol era qui insistia a anar per feina, avançar.
En aquells faxos hi mantenien llargues converses personals i professionals: hi transcrivien versos, notes i accents. Per fi el músic ha posat fil a l'agulla i ha compilat una quarta part dels faxos originals en un volum, Estimat Miquel (Empúries), en què explica els vint anys d'amistat fructífera, de la qual van resultar treballs com Ara mateix , Un pont de mar blava , Món Porrera i la cantata Germanies . "Em convindria un diàleg amb tu que m'ajudés a trobar el to just per presentar un recull del que vam treballar junts, i el que això va generar -escriu Llach en una carta oberta a l'inici del llibre-. Somnio la manera de poder tornar a seure rere la finestra amb tu i acomplir pausadament una prometença que ens vàrem fer anys enrere". En el desè aniversari de la mort del poeta de Roda, la promesa està acomplerta. L'amor i admiració mútua, més enllà de la feina, queda patent a cada pàgina. Llach li escriu el 1992: "Miquel, tinc por, quan llegeixo els meus acudits, d'atipar-te". Ell li respon, quan sap que la lletra d'Un pont de mar blava està llesta, que l'única cosa que li sap greu "és que se'ns haurà acabat aquesta partida de ping-pong tan refotudament interessant que jugàvem, però primer és l'obligació que la devoció". Amb aquesta partida avança la història cançó a cançó, plena de somnis i llum. El cinquè treball que volien fer plegats, Arrels d'Univers , l'autor l'aborda, trist, a l'epíleg."

Diari ARA, 28 de març de 2013


Com a mostra, aquí teniu unes quantes actuacions musicals basades en els escrits del poeta:

Hi ha moltes pàgines web relacionades amb ell, com per exemple la de la Biblioteca Miquel Martí i Pol de Sant Joan Despi, batejada amb el seu nom i que podeu veure en la fotografia.

Aquest compte de Twitter publica regularment fragments dels seus versos.

Projecte d'un jardí que porta el seu nom.

I fins i tot una ruta literària per Roda de Ter, el seu poble natal, batejada amb el seu nom

En quant al llibre escollit per obrir la tertúlia del So de la Paraula, aquesta va ser La fàbrica.  Vet aquí unes quantes impressions al voltant del llibre:

El tema que predomina en aquest poemari és l'opressió,el sofriment, les inseguretats... que han patit la classe obrera, treballadora pels opressors; rics, caps de la fàbrica (els que realment ixen beneficiats de tot...)i la lluita que ,ai han abandonat de per aconseguir millores.
Els poemes d'aquest poemari són independents ara bé segueixen un mateix tema, estan relacionats .Parlen dels treballadors que Miquel va conèixer a la fàbrica. També tracta els problemes que a aquestes persones i a ell com a treballador li van/va afectar.
Miquel Martí i Pol ha triat aquest nom perquè aquest poemari parla d'això, de la fàbrica i les relacions humanes d'ella. Aquesta Fàbrica no és una qualsevol, és on ell va treballar tota la seua vida , “La Blava”, la fàbrica de filats de Roda de Ter.
"Els herois”, per a Miquel, són aquests treballadors de la fàbrica on ell treballà, la classe obrera.

Per ampliar coneixements, aquí teniu una fitxa molt completa del llibre realitzada pels companys de la biblioteca pública Iu Bohigas, de Salt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada