dimecres, 20 de maig del 2015

Federico García Lorca



Federico García Lorca (Fuente Vaqueros, Granada, 5 de juny de 1898 – entre Víznar i Alfacar, Granada, 18 d'agost de 1936) va ser un poeta, dramaturg i prosista andalús, també conegut per la seva destresa en moltes altres arts. Adscrit a l'anomenada Generació del 27, és el poeta de major influència i popularitat de la literatura espanyola del segle XX. Com a dramaturg, se'l considera un dels cims del teatre espanyol del segle XX, juntament amb Valle-Inclán i Buero Vallejo.
Va morir executat després de la revolta militar de la Guerra Civil Espanyola, per la seva afinitat amb el Front Popular i per ser obertament homosexual.

Informació completa a l'entrada de la Viquipèdia

Recentment, s'ha descobert que el seu va ser un crim polític (El País, 24/04/2015) i que les autoritats sabien molt bé a qui fusilaven.

Obres seves disponibles a biblioteques de L'Hospitalet:

Llibres de poesia


Obres teatrals

(Us recordem que la biblioteca Josep Janés disposa d'un fons especialitzat en teatre)




Per ampliar informació sobre el poeta, hi ha un domini web dedicat a ell, amb múltiple informació de la seva vida i obra, així com fragments dels seus poemes. 

Així mateix, un recomanem el visionat de la magnífica sèrie de TVE que va dirigir Juan Antonio Bardem l'any 1997 al voltant de la seva vida: Lorca, muerte de un poeta.


A la seva terra natal, a Fuente Vaqueros, existeix el Patronato Cultural García Lorca, encarregat de vetllar pel manteniment de la casa natal del poeta i també per la seva memòria.  Es poden visitar la casa i els seus encontorns.  Més informació aquí.



La Fundación García Lorca, amb sèu a Madrid i amb centre de documentació inclòs, també s'encarrega de la difusió de la seva obra. 



Ben coneguda és, d'altra banda, la seva relació amb altres dos genis, el pintor Salvador Dalí i el cineasta Luís Buñuel, que es van conèixer de joves a la residencia de estudiantes de Madrid.  Aquí trobareu un molt interessant i extens article al voltant d'aquests tres genis i les seves no sempre fàcils relacions. 


El llibre de la tertúlia: Poeta en Nueva York

Poeta en Nueva York és el títol d'un poemari escrit per Federico García Lorca entre 1929 i 1930 durant la seva estança a la Universitat de Columbia (Nova York), així com al seu següent viatge a Cuba, i publicat per primer cop el 1940, quatre anys després de la mort del poeta.
García Lorca deixà Espanya el 1929 per impartir unes conferències a Cuba i Nova York. Tot i així, el motiu del viatge fou potser un pretext per a canviar d'aires i fugir de l'ambient que el rodejava i que l'oprimia: a causa d'un fracàs sentimental i al dilema interior que sentia per la seva sexualitat, Lorca patí en aquesta època una profunda depressió. Visqué a Nova York del 25 de juny del 1929 fins al 4 de març del 1930, viatjant llavors cap a Cuba, on residí per un espai de tres mesos.
A Lorca l'impactà profundament la societat nord-americana, sentint des de l'inici de la seva estança una profunda aversió cap al capitalisme i la industrialització de la societat moderna, al mateix temps que rebutjava el tracte dispensat a la minoria de color. Poeta en Nueva York fou per a Lorca un crit d'horror, de denúncia contra la injustícia i la discriminació, contra la deshumanització de la societat moderna i l'alienació de l'ésser humà, al mateix temps que reclamava una nova dimensió humana on predominés la llibertat i la justícia, l'amor i la bellesa.  Per això pot ser considerada una de les obres poètiques més importants i rellevants de la història d'aquest art, donat el seu transcendentalisme. Una crítica poètica en un moment de canvis econòmics i socials d'una magnitud única en tota la història de la humanitat, que converteix aquesta obra en una profunda reflexió pessimista i fa que sigui un nexe d'unió entre el modernisme i la nova era tecnològica.

Més informació sobre el llibre a la Viquipèdia

Reportatge de TVE sobre aquest poemari: programa La mitad invisible emès el 20/09/2014




El cantant granadí Enrique Morente, juntament amb el grup Lagartija Nick, va llençar el disc Omega, basat en aquest poemari de Lorca.  Aquí teniu la seva esfereïdora interpretació en directe de La aurora de Nueva York.

(el disc està disponible a les biblioteques de la ciutat) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada